Business cases

Easy-123 krijgt 65% meer inschrijvingen zonder marketingbudget

Ik zie nog steeds een verschuiving naar online leren.” zegt Martijn van Weeghel, oprichter van Easy-123. “Meer mensen zijn bezig met e-learning of gebruiken e-learning ter aanvulling van een cursustraject. Ik merk dat ik gebruikers een stuk makkelijker over de streep trek door het aanbieden van e-learning, dan wanneer je alleen een reader of boek aanbiedt als cursusmateriaal. De software waar ik les over geef – Adobe Creative Cloud – is qua kosten toegankelijker geworden. Hierdoor gaan meer bedrijven op zoek naar manieren om minder uit te besteden. Er komt meer opleidingsbudget vrij om bedrijven zelfredzaam te maken. Minder uitbesteden, meer zelf afhandelen – dit zie je ook terug in vacatures. Bedrijven zoeken niet meer alleen naar Desktop Publishers (DTP’ers). Ze willen een DTP’er die HTML kan, met communicatievaardigheden. Iedereen wordt geacht een duizendpoot te zijn.” We spraken Martijn over opleiden in een branché waar technologie veel verandert.

“Ik maak alles op maat, op basis van leerdoel, kunde en interesse. Photoshop kan je op tienduizend manieren gebruiken, maar misschien zijn twee voor nu voldoende. Die twee zijn dan maatwerk, alle andere mogelijkheden vind je terug in meer dan 120 uur aan lesmateriaal op mijn leerportaal.”

“Er zijn ZZP’ers die privé trainingen aanbieden. Er zijn ook inmiddels online aanbieders. Maar niemand doet het allebei. Ik zou ook klasjes kunnen vullen, of een standaard programma kunnen geven, maar daar wordt ik niet gelukkig van. Mijn studenten ook niet. Ik krijg vaak specifieke vraagstukken van klanten waar ik iets nieuws voor moet ontwikkelen; dat houdt mij scherp.”

Martijn als winnaar ‘Beste e-learning aanbieder’ bij De Beste Opleider van Nederland 2016

Technologie en DTP gaan hand in hand. Hoe past Easy-123 zich aan?

“In de DTP-branche gebruikt bijna iedereen software van Adobe. De Creative Cloude is een software pakket met programma’s om stilstaand en bewegend beeld mee te bewerken – van een foto of video tot aan een volleidge website. Adobe is overgegaan van het leveren van software, naar een Software as a Service (SaaS) model. Ik heb dertig uur aan videotraining voor Photoshop op mijn portaal staan. Zodra Adobe iets update zonder aankondiging, heb ik een probleem. Waar ik voorheen met een update-planning werkte, heb ik nu mijn update-model moeten aanpassen om hier snel op in te spelen.”

“De DTP-software is veel toegankelijker geworden waardoor beginners moeilijker een concurrentiepositie verwerven. Ik heb dus ook in cursussen verwerkt hoe je jezelf in de markt moet positioneren. Niet alleen op de banenmarkt maar ook als ZZP’er. Op welke sites moet je staan? Hoe zet je een goed portfolio op? Hoe presenteer jij jezelf en je grafische producten op een mooie manier? Dit soort vraagstukken behandel ik nu ook in mijn leerproducten.”

Wat doet Easy-123 beter dan anderen?

“Ik ben vanaf het begin al zichtbaar op Springest. Ik beschouw het als de Uber van onderwijsland. Het verdienmodel is anders, maar bijna alle landelijke opleiders – en ook lokale – staan bij jullie.  Ik heb die ervaringen ingezet om mezelf in de markt te zetten en ik heb vanaf het begin mijn volledig cursusaanbod gepresenteerd.”

“Daarnaast ben ik één van de eerste Nederlanders die zelf een online platform heeft ontwikkeld – video based, dus geen lappen tekst. Mijn cursusmateriaal is altijd up-to-date omdat ik regelmatig nieuwe video’s opneem. Inmiddels heb ik meer dan 7.000 online studenten, iets dat in de afgelopen twee jaar met 65% is gegroeid.”

“Ik heb die ervaringen ingezet om mezelf in de markt te zetten en ik heb vanaf het begin mijn volledig cursusaanbod gepresenteerd.”

Springest als lead-generator

“Zonder Springest had ik geen bestaansrecht. Nog steeds word ik hier door 40% van mijn klanten gevonden. Daardoor heb ik niet meer dan honderd euro nodig aan Facebook-advertenties – dat is mijn marketingbudget. Ik ben nu zichtbaar tussen landelijke aanbieders en kan concurreren op basis van kwaliteit, en daar win ik het vaak op. Door Springest kan ik tegen de grote jongens opboksen. Daarnaast is iedereen met de Creative Cloud van Adobe een potentiële klant. Online marketingkanalen zijn daarom voor mij de beste manier om hen te bereiken.”

“De inschrijvingen die ik krijg, komen steeds minder voort uit informatieaanvragen. De mensen die informatieaanvragen doen, schrijven zich vaak in via mijn website. Die inschrijvingen komen zonder dat ik iets aan de informatieaanvragen hoef te doen. Jullie leeradviseurs – en website-structuur – sporen gebruikers aan zich direct in te schrijven. Dit is omzet die ik anders niet had gehad. Springest brengt mij ook niet alleen inschrijvingen, maar ook een Beste Opleider van Nederland (BOVNL) keurmerk en zichtbaarheid voor producten die ik anders niet zou hebben.“

“Ik was bang dat ik meer kosten zou maken toen ik inschrijvingen via Springest toeliet. Echter blijkt dat ik het ruim terugverdien. Je moet daarvoor wel meteen een nieuwe inschrijving oppakken, de cursus inplannen en beginnen met het vormen van een goede relatie met de gebruiker. Doe je dit goed vanaf het begin, dan is de kans groot dat ze terugkomen voor een volgend project.”

“Er wordt mij veel werk uit handen genomen. Ik hoef niets aan marketing uit te geven. Ik hoef mijn SEO ook niet wekelijks bij te werken, of heel actief te bloggen. Ik heb niet zelf een review tool hoeven bouwen om te pronken met positieve ervaringen. Het belangrijkste voor mij is het David tegen Goliath verhaal – door Springest ben ik zichtbaar tussen de giganten van het Nederlandse opleidingsaanbod. Maar daar staat ook wat tegenover. Ik zit elke dag op Springest om mijn cursusaanbod bij te stellen, ervaringen door te nemen, of vragen vanuit geïnteresseerde partijen te beantwoorden. Als je wilt dat iets groeit, moet je het aandacht geven. Ik zorg bijvoorbeeld dat iedere deelnemer een ervaring achterlaat.”

Welke tips heb je voor andere aanbieders?

  • Zorg dat je aanbod onderscheidend is. “Voeg écht iets toe – de markt is verzadigd. Geef een andere kijk op bestaande materie of spring op het scala aan technologische ontwikkelingen. Ik heb bijvoorbeeld nog geen cursus ‘Marketing met Snapchat’ gezien.”
  • Zorg ervoor dat je ervaringen ook echt verdient. “Je bent een goede opleider als je vol zekerheid je cursisten durft te vragen een ervaring te delen op Springest. Als je dat na elke cursus kan doen, ben je prima bezig.”

 

“Zonder Springest had ik geen bestaansrecht. Nog steeds word ik hier door 40% van mijn klanten gevonden.”

Contact

Neem contact op